You are here

Hjørnet: Danmark simulerer uafhængighed af EU

DR P1 Orientering d. 3. april 2007:

Danmark er ikke et selvstændigt land i forhold til EU. Vi simulerer det bare. Sådan lyder det provokerende budskab i ny forskning om Danmarks mere end tvetydige forhold til EU.

En simulant, det er for eksempel en soldat, der foregiver sygdom lige før en krævende øvelse. Han er ikke syg, men simulerer sygdommen.

På samme måde er Danmark i forhold til EU ikke et uafhængigt, selvstændigt land. Vi simulerer det bare. Sådan lyder det provokerende budskab i ny forskning om Danmarks mere end tvetydige forhold til EU. 

Danmark er medlem af EU - og så alligevel ikke. På fire områder deltager Danmark ikke i EU-samarbejdet. De fire områder symboliserer alle et meget tæt, overstatsligt samarbejde.

Vi betaler ikke med den fælles mønt, euroen, i Danmark; danske soldater deltager ikke i EU's militære operationer; Danmark indgår ikke i et overstatsligt samarbejde om asyl, grænsekontrol og indvandring, og unionsborgerskabet har ikke erstattet det danske statsborgerskab.

Ved et første øjekast ser det godt ud, men på alle fire områder forpligter unionens beslutninger alligevel Danmark.

Ph.d-stipendiat Rebecca Adler Nissen, ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, siger direkte, at de fire forbehold over for EU ikke sikrer Danmarks suverænitet; vi simulerer bare at vi er et selvstændigt, suverænt land, der selv træffer sine egne, uafhængige beslutninger.

Af Jens Reiermann

Hør mere på DR Online:
Hjørnet: Danmark simulerer uafhængighed