You are here

Grønlændere og kontanthjælp

På Københavns kommunes hjemmeside faldt jeg over et presseklip fra Amager Bladet.

"Grønlændere er vokset op med en helt anden indstilling til tingene, og mange af dem har været udsat for forfærdelige ting i barndommen." udtaler grønlænderkonsulent Erik Christensen fra Kofoeds Skole.

Jette Bergenholz (S) medlem af Borgerrepræsentationen siger, at "Hun finder partifællen Anne-Marie Meldgaards udmelding om, at grønlændere, der ikke taler dansk, skal sendes hjem, som meget uanstændigt."

Amagerbladet d. 9. august 2005 (Klip fra Købehavns kommunes hjemmeside)

Anledning var, at Anne Marie Meldgaard kom med udtalelser d. 26. juli i Kristeligt Dagblad om, at grønlændere nu skulle betragtes som udlændinge og fratages kontanthjælp. Et forslag, som Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen ifølge Ritzau skød ned igår. (Set på ekstrabladet.dk)

Anledningen til AMMs udtalelser var, at Grønlænderhuset i Odense havde lavet en rapport som viste at ca. 30% af grønlændere i Odense var på kontanthjælp. Årsagen skulle findes i traumaer og andre årsager. Men AMMs løsning var at fratage grønlændere kontanthjælp.

Den rapport kan hentes på Det Grønlandske Hus hjemmeside Se i menuen anden øverst "Grønlænderes Sociale Vilkår på Fyn".

Naja Kleist Stork var i DR P1 Orientering d. 27. juli for at fortælle nærmere om de sociale forhold grønlændere i Danmark lever under. Hun er konsulent for sprogundervisning af grønlændere i Danmark. Indslaget giver et indblik i det forskellige faktorer, der spiller ind i forholdene vedrørende grønlændere i Danmark.

http://www.dr.dk/orientering/Or_MP/2005/ram/o050727a.ram (Virker ikke lige nu grundet servernedbrud hos DR)

Orientering uge 30

Summasumarum er, at Socialdemokraterne fremstod som ekstraordinært hårde i deres syn på kontanthjælp. Og det er et forslag som grønlændere og andre sent vil glemme. Selve forslaget har sin støtte i Socialdemokraternes ledelse, da der ikke er nogen undsigelse af det forslag.

At Socialdemokraterne ifølge deres valgprogram vil arbejde for at "bryde den negative sociale arv" synes ikke at have nogen indflydelse. Hvordan skal dette ske ved en fratagelse af kontanthjælp? Det spørgsmål blæser i vinden. Men faktum er, at skillelinjen i dansk socialpolitik ikke går på social status og reel vilje til løsning af folks problemer. Men på hudfarve. Det er den mest åbenlyse konsekvens af den prøveballon. Med opbakning fra Helle Thorning Schmidt.

se også Grønlændere og kontanthjælp II plus satspulje 28. august 2005

Sidst revideret
28. august 2005 kl. 11:02
Tilføjet link til opfølgning.