You are here

EU sætter igen forfatningstraktaten på dagsordenen

DR P1 Orientering d. 15. december 2006:

Efter halvandet års dvale skal europæerne igen diskutere en forfatningstraktat. Den traktat der blev skrottet af vælgerne i Frankrig og Holland er igen udgangspunkt for debatten, bestemte stats- og regeringscheferne fra de 25 EU-lande på topmødet i Bruxelles.

Resultatet kan blive en meget mindre ambitiøs traktat som kan vedtages uden en folkeafstemning i Danmark.

I de kommende måneder skal europæerne igen diskutere traktat. Den traktat vælgerne i Frankrig og Holland forkastede, forfatningstraktaten, er udgangspunktet for den ny runde af diskussioner, stats- og regeriungscheferne fra de 25 EU-lande i dag satte i gang på topmødet i Bruxelles.

Allerede om et år kan en ny traktat ligge klar. Resultatet kan blive en meget mindre ambitiøs traktat, der kan vedtages uden en folkeafstemning i Danmark.

Hør mere på DR Online:
EU sætter igen forfatningstraktaten på dagsordenen 

Jeg undrer mig over, at den forfatningstraktat stadig lever i de højere politiske luftlag. Den burde være stendød efter at Frankrig og Holland sagde nej til den.

Men jeg går ind for, at vi skal have en folkeafstemning om EU her i Danmark. Vel at mærke når resultatet af de forestående forhandlinger foreligger. Det er kutymen.

Og så skal jeg nok stemme nej igen, for jeg mener stadigvæk at EU har bevæget sig for langt i den forkerte retning. Det er blevet for meget for og for detaljeret. Folketinget er efterhånden kun et ekspeditionskontor med indskrænket ret til selvbestemmelse. EUs lovmaskine består af 80.000 siders lovjungle ! (Berlingske Tidende d. 28. september 2005)

Selve EUs lovmaskine reducerer Folketingets rolle til kun at være den kontrollerende og ikke den lovgivende. Den bliver simpelthen tømt for den lovgivende kompetence. Det er derfor, at vi ser Folketingets medlemmer beskæftige sig med detaljer i enkeltsager. Man kan sige, at når lovgivere får mindre at lovgive om. Så udvikler de sig til kontrollanter.

Det er for mig at se en uheldig udvikling, som kun kan stoppes ved at give Folketinget den fulde lovgivningskompetence tilbage. Og det kan kun ske ved at sætte Folketingets i lovgivningens højsæde igen. Uden at EU skal blande sig i alt. Et Danmark uden for EU er ikke for mig et skræk scanarie, men et ønskværdigt mål.