You are here

EU-kommissionen anker afgørelse om åbenhed via aktindsigt

DR P1 Orientering d. 22. februar 2008:

Offentligheden skal ikke kunne kræve at få udleveret oplysninger om, hvilke lobbyister og rådgivere, som f.eks. EU-Kommissionen holder møder med. Det er en privat sag, mener EU-kommissionen, der nu har anket en afgørelse fra retten i første instans ved EF-domstolen.

En afgørelse, der for få måneder siden ellers slog fast, at EU-borgere har ret til aktindsigt i navnene på de repræsentanter, der deltager i møder i EU-regi og derfor bad Kommissionen om at lade være med at overstrege dem med sort tusch i de mødereferater, de giver aktindsigt i.

Når Kommissionen nu har appelleret denne og andre afgørelser, falder det lige ind i den reform af de europæiske regler om aktindsigt, der netop er på vej. Sidste forår fremlagde EU-kommissionen en grønbog, der på flere punkter anbefaler, at indsnævre mulighederne for at få aktindsigt hos EU's institutioner.

Omvendt har domstolen, siden da, det sidste halve år i en række sager udvidet retten til aktindsigt. Men denne mere åbne retspraksis kan altså hurtigt blive rullet tilbage igen.

Af Jesper Tynell

Hør mere på:
EU-kommissionen anker afgørelse (DR Online)