You are here

Eksperter: At søge arbejde er nok til familiesammenføring

Er man blot arbejdssøgende i et andet EU-land, bør det ifølge EU-regler være nok til at blive familiesammenført med sin ægtefælle i Danmark. Det påpeger de danske forvaltningsretseksperter Hjalte Rasmussen og Claus Haagen Jensen, efter sagen om vildledning i Udlændingservice

Eksperter: At søge arbejde er nok til familiesammenføring (Berlingske.dk) (13. juli 2008)

Meen...

Den fortolkning går lodret mod integrationsminister Birthe Rønn-Hornbechs (V) fortolkning. Ministeren har i et svar til De Radikales integrationsordfører, Morten Østergaard, afvist, at jobsøgning i EU er nok til at få ægtefællen med til Danmark.- Den danske statsborger (...) skal udføre en økonomisk aktivitet, dvs. den pågældende skal have været arbejdstager (...) i værtslandet forud for sin tilbagevenden til Danmark. Det er således ikke tilstrækkeligt, at den pågældende har søgt arbejde i værtslandet, svarede integrationsministeren den 5. marts.

At Birthe Rønn Hornbech svar er stik modsat eksperternes vurdering af sagen, får Morten Østergaard op af stolen.

DF: Bombe under udlændingepolitikken (Berlingske.dk)

Hjalte Rasmussen var også i DR P1 Morgen idag:

Det er ikke engang nødvendigt, at have arbejde i et andet EU-land, for at blive familiesammenført i Danmark. Det er tilstrækkeligt blot at være arbejdssøgende.

Det mener dansk ekspert i EU- og folkeret, professor ved Københavns Universitet, Hjalte Rasmussen.

I sidste uge kom det frem, at de danske regler om familliesammenføring kolliderer med EU-lovgivningen.

Den siger nemlig at man kan blive familiesammenført i Danmark, hvis man blot har arbejdet få uger i et andet EU-land.

Hjalte Rasmussen er juraprofessor i folke- og EU-ret, Københavns Universitet. 

Hør mere på:
Jobsøgende kan opnå 24-års regel (DR Online)


Hvis Integrationsminsteren ikke har afgivet korrekte oplysinger til Folketinget er det en alvorlig sag. Det skal en minister gøre iflg. ministeransvarlighedsloven. Misvisende fortolkninger, som ikke er i overenstemmelse med gældende ret er en vildledning af Folketinget og kan i teorien medføre en ministers afgang. Men det vil DF nok ikke kræve i det her tilfælde. DF er jo interesseret i en stram udlændingepolitik muligvis også hvis den foregået på grundlag af vildledning af offentligheden.