You are here

Den indre borgerkrig mod terror

Både den britiske og amerikanske regering bruger det formodede terrorkomplot i London som argument for at skærpe krigen mod terror. Andre spørger, hvad den kurs har bragt verden andet end flere terrorister.

Den indre borgerkrig mod terror (berlingske.dk) 

Hvem andre end yderfløjene står til at vinde på en "indre borgerkrig" imellem muslimske fanatikere og teknokratiske mini-diktatorer ? 

Vi bevæger os mere og mere hen imod skræk scanariet, som George Orwell skrev om i 1984. Men mere overvågning, frygt for "de andre" og indgreb i den personlige frihed er ikke vejen frem.

Det er når demokratiet er presset, at den skal stå sin prøve. Men med senest antiterrorpakken 2006 fejler vi og presser retsstaten i en grad, som vil tage mange år at komme væk fra igen.

Målet fremover må være, at genskabe retsstaten fra før antiterror loven 2002 og frem for alt stå hævd om retsprincippet om at enhver er uskyldig indtil det modsatte er bevist ved en domstol.

Samtidigt må vi sætte ind og gribe fast om roden ved den lokalt udsprungne terrorisme. Vi må som samfund ikke acceptere, at der findes elementer som vil bruge voldelige metoder til at nå deres mål. Det kan måske lyde som det modsatte af at værne om retsstaten.

Men IRA i England, RAF i Tyskland og ETA i Spanien kunne bekæmpes uden de krav om skærpelser i anti-terrrorlovgivning, som vi har set efter den 11. september 2001. Det er min faste overbevisning, at det samme kan ske i den nuværende situation.

Vi har ikke brug for de facistoide inspirerede anti terrorlove. Vi har brug for at genskabe tiden før anti-terrorlovene 2002 og 2006. Andet kan vi ikke være bekendt over for demokratiet og retsstaten.