You are here

Dansk IT anbefaler at trække terrorpakken tilbage

Det skal sikre overskueligheden, så rækkevidden af alle terrorpakkens bestanddele kendes før der bliver lovgivet. Dette skriver Dansk IT i et høringssvar til teleloven.

Idag bliver de enkelte lovforslag udsendt hver for sig, som f.eks. justitsministerens forslag til terrorpakken. Og  teleloven, som  høringssvaret er rettet imod.

Samtidigt er det planen at en central del, nemlig datalognings bekendtgørelse først bliver udsendt i efteråret 2006. Så reelt har ingen idag et fuldt overblik over indholdet af Foghs anti-terrorlove. Og det er vel, når det kommer til stykket ikke utilsigtet.

Via høringssvaret gør Dansk IT også opmærksom på, at EU har vedtaget mindste regler for logning der fritager for krav om dommerkendelse af logning af data.

"I det konkrete tilfælde må det imidlertid konstateres, at der allerede i regi af EU er gjort brud på princippet om brug af dommerkendelse i forbindelse med det netop vedtagne mindstedirektiv om logning."

Dansk IT har følgende anbefalinger og synspunkter: 

  • Grundet områdets uhyre kompleksitet og vidtrækkende konsekvenser vil DANSK IT anbefale, at der lægges mere vægt på en helhedsorienteret behandling af lovgrundlaget. Helhedsorienteringen skal bl.a. sikre, at politikerne bliver bedre i stand til at gennemskue de samlede samfundsmæssige effekter, der følger af det teknisk vanskeligt tilgængelige stof.
  • Antiterrorpakken og logningsbekendtgørelsen vil have en meget begræn-set effekt i forhold til de mål, der er opstillet om terrorbekæmpelse. Den begrænsede effekt skyldes både tekniske og juridiske forhold såvel som den teknologiske udvikling, der under alle omstændigheder vil skabe stadig flere muligheder for at undgå registrering af efterforskningsmæssigt anvendelige spor.
  • Omkostningerne til implementering af lovgrundlaget mangler i høj grad proportionalitet i forhold til de opnåede effekter, og må for det danske samfund opfattes som spild af midler, der kunne anvendes med langt større effekt i andre sammenhænge.
  • Omkostningerne vil blive overvældet på brugerne af teknologi - borgere og virksomheder - og antager samtidig et omfang, der vil udgøre en væsentlig barriere for yderligere digitalisering i Danmark, hvorved den danske konkurrencekraft og innovation vil blive påvirket negativt.
  • Antiterrorpakken og logningsbekendtgørelsen vil udfordre grundlæggende danske principper om frihed, tillid og åbenhed og bringe Danmark i retning af et regulært overvågningssamfund. Overvågningen bliver en realitet uden at det på noget tidspunkt har været drøftet eller tilkendegivet som et politisk ønske.
  •  Danmark bør følge den linje, der er lagt fra europæisk side frem for at gå uovervejet enegang. Både terrorbekæmpelsen og teknologiens internati-onale natur gør det meningsløst at søge afsondrede nationale løsninger.

På den baggrund vil DANSK IT rette en stærk opfordring til, at antiterrorpakken trækkes tilbage i sin nuværende udformning og gøres til genstand for en grundigere politisk drøftelse inden den genfremsættes.

Fundet her: Høringssvar om teleloven (Dansk-it.dk) (3. marts 2006)