You are here

Israel angriber FN-skoler i Gaza-striben 5. - 6. januar 2009

Den 5. & 6. januar angribes 3 klart markerede FN-skoler (FN-flag og skrift) med granater fra kampvogne og morterild. Israel har tidligere fået alle GPS-koordinater på samtlige FN-skoler i Gazastriben overgivet af FN til den Israelske hær.

FN-skolerne blev brugt som midlertidige flygtningecentre, da Israelske bombeangreb typisk smadrer vinduerne i de omkringliggende bygninger. Koblet med manglen på el og brændstof gør dette det svært at opvarme dem.

Israel hævder, at de blev beskudt fra den angrebne FN-skole al-Fakhora skolen i Jabalya-flygtningelejren d. 6. januar 2009:

men bruger en over et år gammel video fra et tidligere angreb fra Hamas med morterer d. 27. oktober 2007 fra en anden FN-skole i Beit Hanoun elementary school for boys, Gaza som bevis. Dette "bevis" er dog lagt ud på youtube.com allerede d. 1. januar 2009 af den Israelske hærs propaganda afdeling.

Se den her:

Eller på youtube.com: http://www.youtube.com/watch?v=zmXXUOs27lI

Der dør 40 i angrebene d. 6. januar 2009 på al-Fakhora skolen i Jabalya-flygtningelejren i det nordlige Gaza og på de 2 øvrige FN-skoler. Omkring 350 havde søgt tilflugt på al-Fakhora skolen.

Navnet på skolen fundet på DR Online: Hospital: 40 dræbt på skole i Gaza (6. januar 2009). Stedet er fundet via: Granater dræber 30 nær Gaza-skole (Nyhederne.tv2.dk) m. video fra TV2 nyhedernes Steffen Jensen (6. januar 2009).

Se også:
Iagttagere: Skole-angreb kan blive vendepunkt i krigen (Berlingske.dk) (6. januar 2009)

Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller bruger d. 10. januar 2009 i information de Israelske "videobeviser":

Per Stig Møller udtaler 'Israel er gået for vidt ...' (Information.dk):
"Hamas affyrede raketter ved siden af skolen for at fremprovokere den her situation. De respekterer ingen af krigens regler, det ved vi. Men det ved Israel også, så i stedet for at forsøge at ramme de ansvarlige Hamas-folk ved siden af skolen, burde de have at ventet og taget dem på en gade et eller andet sted senere. Når man ved, at man risikerer at ramme en skole og slå en masse civile ihjel, bør man ikke bombe. At Hamas derudover havde lagt lureminer uden for skolen, gør selvfølgelig ondt værre."

Chris Gunness, talsmand for UNRWA kan d. 8. januar fortælle at Israel nu indrømmer at de påståede angreb blev affyret uden for FN-skolens område og ikke på selve skolens område. FN ønsker en uafhængig efterforskning af episoden.

Chris Gunness, UNRWA Spokesperson 8th Jan 2009 (UN.org UNWRA)

Kommentarer

Det israelske forsvarsministerium siger, at en granat ude af kurs var skyld i det blodige angreb på en FN-skole i Gaza.

Én granat kom ud af kurs
Ifølge israelernes undersøgelse affyrede de israelske soldater tre mortergranater mod Hamas-militante, som netop havde affyret en granat.

To af israelernes mortergranater ramte deres mål.

Men én granat kom godt 30 meter ud af kurs og var skyld i de store civile tab. Det israelske militær mener iøvrigt, at antallet af døde er overdrevet af Hamas.

Israel: Granat mod FN-skole var et fejlskud (Politiken.dk)

Men der var 2 granater, som ramte FN-skolen og dræbte 40 mennesker. læs mere på Hospital: 40 dræbt på skole i Gaza (DR Online).

Hvor kom nr. 2 granat fra, Israel ?