You are here

Allergikere kan få penge til mad fra kommunen

Knap 380.000 danskere kan efter afgørelsen fra den sociale ankestyrelse i en sag fra Herning kommune om merudgifter efter Servicelovens §100 nu få tilskud til at købe mad for.

Det er en principafgørelse, der nu giver håb for de syv procent af den danske be­folkning der lider af fødevareallergi, oplyser Astma- og Allergiforbundet.

Merudgiftsydelsen er skattefri og er uafhængig af indkomst. Denne regel om merudgifter gælder også for førtidspensionister på den nye ordning (bevilget efter 2003). Førtidspensionister fra før 2003 kan søge kommunen, hvis man har fået bevilget en hjælpeordning efter servicelovens § 77 (invalideydelse) (Borger.dk om merudgifter)

Allergikere kan få penge til mad (Nyhederne.tv2.dk)

Merudgifter til allergikost (astma-allergi.dk)
Hvem kan søge tilskud? - (astma-allergi.dk)

Modsat hvad der blev sagt i indslaget på Nyhederne kl. 19, så skal man ikke dokumentere men sandsynliggøre ens ret til merudgifter. For fødevareallergikere kan dette gøres med en lægeerklæring. Der findes et skema til merudgifter, som du kan få tilsendt fra din lokale kommune.

Man skal have gennemsnitligt Kr. 500,- i merudgifter per måned eller Kr. 6.000 per år for at få ret til ydelsen, som er på minimum Kr. 1.500,- per måned.

Husk at du har ret til at få en skriftlig afgørelse om merudgifter. Tag ikke et mundtligt afslag for gode varer, da kommunerne benytter alle kneb for at undgå at udbetale penge ! Insistér på at få det skriftligt for så skal sagsbehandleren henvise til konkrete lovparagraffer og give dig en klagevejledning.

Så må vi se om kommunerne vil følge denne afgørelse i praksis. Jeg tvivler.