You are here

Hvorfor er screening af åreforkalkninger i hjertekranspulsåre ikke en del af den forebyggende indsats idag ?

Efter at have set The Widowmaker i weekenden står jeg tilbage med flere spørgsmål:

/ About the film (TheWidowMakerMovie.com)

Ved hjælp af CT-scanninger af forkalkninger i hjertekranspulsårer kan flere folk med risiko for dødsfald som følge af hjertepropper opdages i tide.

Denne CT-scanning er mindre indgribende & patienter kan allerede efter scaningen forlade afdelingen på sygehuset. Det er modsat den CT-scanning idag, hvor der bruges kontrastvæske. Her skal patienten bliver på afdelingen i 30 minutter bagefter.

Men hvorfor er denne Ct-scanning ikke idag en del af det danske sygehusvæsens tilgang til forebyggelse af hjertestop & dødsfald ?

I Irland er denne CT-scanning af hjertekranspulsårer allerede ved at blive indført. Folk i Irland kan få en henvisning fra deres praktiserende læge til en CT-scanning for forkalkninger:
/ http://www.ihda.ie/mediagallery.html

Filmen The Widowmaker fastslår blandt andet at en stor hjerteundersøgelse om brug af ballonudvidelser kaldet the Courage allerede i 2007 viste, at medicin er lige så effektiv som brug af Stents i ballonudvidelser.

/ Heart Stents Failed 'Courage' Test (Wsj.com) (26. marts 2007)
 

&

/ When Is a Medical Treatment Unnecessary? (Newyorker.com) (23. oktober 2013)
 

 "80 procent af alle blodpropper kan forebygges, hvis de opdages i tide." Kilde: muligvis Rigshospitalet

/ Ny metode: Ultralyd finder frem til blodpropper i hjertet og hjernen (Hillerød lokalavis) (1. april 2014)

Der er lavet en yderligere undersøgelse kaldet DanRisk-2:
"Axel Diederichsen har regnet på omkostningerne ved at tilbyde befolkningen en screeningsundersøgelse med ct-scanning af hjertets kranspulsårer.

Hver undersøgelse vil koste mindst 2.000 kr., og med ca. 70.000 50-årige personer i Danmark vil et årligt screeningstilbud koste ca. 140 mio. kr. i direkte omkostninger – og udvides tilbuddet med en gentaget screening af f.eks. alle 60-årige, fordobles udgiften."

"Dette paradoks er baggrunden for et kommende stort befolkningsstudie, DanRisk-2, som vil involvere 30.000 midaldrende danskere, samtlige 16 ct-hjertecentre og et stort antal projektsygeplejersker."

"DanRisk-2 studiet er økonomisk støttet af bl.a.  Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og en række fonde. Dansk Cardiologisk Selskab og Dansk Selskab for Almen Medicin støtter også undersøgelsen."

/ Lægernes hjertetest rammer forkert to ud tre gange (Dagensmedicin.dk) (18. november 2011)

DanRisk-2 skal være færdigt i 2017.

Men ud af 28.000 undersøgte forventer de at "en befolkningsscreening på længere sigt kunne forebygge hjertekarsygdom hos 265 danskere pr år."

/ DanRisk 2 (Hjerteforeningen.dk)

Men det er noget lavt sat.

"Hvert år får omkring 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalet. I dag overlever cirka 12 procent."

/ Om hjertestarter.dk

Hvis vi godtager at 80 % af alle hjertestop kan reddes ved en forebyggende indsats fra Hillerød artiklen nævnt tidligere bliver det :

2.800 menneskeliv hvert år

Sat over for 420 menneskeliv.

(Men måske er de 80 procent også ved brug af ballonudvidelser.)

Men i kombination er det jo 3.220 ud af 3.500, hvis det var så simpelt.

Altså 10 gange så mange som DanRisk-2 undersøgelsen forventer at kunne redde ved at screene 28.000.

Men i mellemtiden kan der sættes endnu flere hjertestartere op & en forretningsmodel kan opbygges ved ikke at indføre en CT screening for forkalkninger af hjertekranspulsårerne.

Men tilbage står også spørgsmålet om ballonudvidelser bruges for meget herhjemme ?

Ikke engang Hjerteforeningen har idag noget om Courage undersøgelsen fra 2007.

Men Hjerteforeningen vil ihvertfald i denne artikel hellere bruge den eksisterende undersøgelse hos de praktiserende læger, der ikke fanger alle med risiko for hjertestop. Det var om ultralyds scanning af halspulsårer.

"Men i et nyt såkaldt »holdningspapir« lægger Hjerteforeningen, Dansk Cardiologisk Selskab, Dansk Neurologisk Selskab samt Dansk Selskab for Almen Medicin nu afstand til ultralydsscanningen efter at have gennemgået forskningen på området.

Konklusionen er, at ultralydsscanning af halspulsårerne ikke kan give ekstra information om raske personers risiko for at udvikle hjertekarsygdom."

/ Tusinder betaler selv for blodprop-scanning (B.dk) (9. juni 2014)

Jeg håber ikke, at den manglende omtale af Courage undersøgelse på Hjerteforeningens hjemme er udtryk for generel modstand imod nye tiltag & konservatisme.

Lige så vel som den rigtige mand på det rigtige sted være, så kan den forkerte mand på det forkerte også være katastrofal.

Ikke bare i Hjerteforeningen, men overalt.

I dette konkrete tilfælde kan det betyde dødsfald. For det skulle ifølge et udsagn fra The Widowmaker ikke være muligt at lave bypass operationer, når der er foretaget ballonudvidelser. Der kan simpelthen idag ikke oprereres overpå en Stent.

Dagensmedicin.dk heller ikke noget om Courage undersøgelsen. Men de har siden 2007 skiftet deres CMS system ihvertfald mindst en gang.

Knap 13 procent flere ballonudvidelser fra 2003 til 2014

Hjertemedicinsk afdeling på OUH udførte i 2011 lidt mere end 2000 ballonudvidelser:

"Hjertemedicinsk Afdeling B på Odense Universitetshospital udfører nu årligt mere end 2000 ballonudvidelser."

"– Antallet af ballonudvidelser er mangedoblet i løbet af de seneste to årtier, forklarer han. – Men i de seneste par år er antallet dog stagneret. Det er der formentlig to årsager til. Dels den forebyggende, medicinske behandling mod forhøjet blodtryk og kolesterol, og dels en mere sund levevis med færre rygere og flere, der dyrker motion.", udtaler overlæge Per Thaysen.

/ 25 år med ballonudvidelser på OUH (Ouh.dk)

Fra 2013 til 2014 steg antallet af ballonudvidelser fra 9.470 til 9.596.

OUHs andel var 2.224.

Ballonudvidelser kaldes for PCI.

/ Årsrapport fra Hjerteregistret 2014 - side 147 (Si-Folkesundhed.dk) [PDF]

Via

[/ Dansk Hjerteregisters Årsberetning 2014 (Si-Folkesundhed.dk) (25. juni 2015)]

I 2003 blev der udført 8.355 ballonudvidelser (side 26 i årsrapporten herunder).

Der er ingen tal for OUH i den første årsrapport fra Hjerteregistret.

/ Dansk hjerteregister - årsberetning 2003-2004 (Si-Folkesundhed.dk) (20. april 2015)

På trods af udtalelsen om stagnation fra 25 år jubilæet i 2011 på grund af medicinering, så er antallet af ballonudvidelser på landsplan steget med 12,9 procent fra 2003 til 2014.

Der er potentiale for forbedringer herhjemme på området for hjertemedicin. Det dør faktisk lige så mange dødsfald over en 5 årig periode af blodpropper som af kræft herhjemme.

Nemlig 15400.

3080 gange 5. (3500 årlige hjertestop minus 12 procent på 420)

I en 5 årig periode fra 2008 - 2012 døde 15.443 af kræft.

/ Nøgletal (Cancer.dk)

Spred CT-screening

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk