You are here

Marianne Jelved stopper udlevering af DAMD-databasen til Rigsarkivet

DR Orientering den 22. december 2014:

Den såkaldte DAMD-database blev for et par måneder siden lukket ned, efter vi her i Orientering på P1 sammen med DR Nyheder kunne afsløre, at databasen i 7 år ulovligt har indsamlet alle diagnosekoder for de patienter, der har været på besøg hos deres praktiserende læge.

Heriblandt også oplysninger om hvorvidt den enkelte patient har økonomiske problemer, er bekymret for sit udseende, har svært ved at få rejsning, ikke kan få orgasme eller har problemer med sin partners adfærd.

I dag har kulturminister Marianne Jelved besluttet, at databasen ikke skal overføres til Rigsarkivet, men skal slettes for tid og evighed.

Medvirkende: Carl Holst, formanden for regionsrådet i Region Syddanmark; Kulturminister Marianne Jelved; chefkonsulent i Rigsarkivet, Poul Olsen.

Indslag af Jesper Tynell

Hør det her:
/ Marianne Jelved bremser udlevering af lægedata til Rigsarkivet (DR Online) (22 december 2014)

Via
[/ DR P1 Orientering den 22. december 2014]

Som et kuriosum så skulle Region Syddanmark have givet tilladelse til adgang til de ulovligt indsamlede oplysninger, hvis de var blevet sendt til Rigsarkivet.

Plus at alle kan søge om at få adgang til de oplysninger, som Rigsarkivet på denne måde opbevarer. Men det er den dataansvarlige, der i hvert enkelt tilfælde skal give tillladelse til adgange.

Imens vi så venter på Sydøstjyllands behandling af politianmeldelserne, så står vi stadig tilbage med et problem. Nemlig at bevismaterialet bliver slettet i Danmarkshistoriens største ulovlige indsamling & reelt hacking af persondata & personfølsomme oplysninger hos de praktiserende læger.

DR P1 Orienterings Astrid Fischer & Jesper Tynell har også i forløbet klargjort, at der er huller i lovgivningen for databehandling.

Statens Serum Institut mener ikke, at det idag er dækket ind under Sundhedslovens i forhold til tavshedspligten. & Datatilsynet mener heller ikke, at det er dækket ind under forhold i persondataloven.Hør mere her:
/ Ulovlig indsamling af patientoplysninger til DAMD databasen stoppes midlertidigt (Denmarkonline.dk) (7. oktober 2014)

Jeg håber, så der også rent politisk fastslås et ansvar. Som jeg i høj grad mener ligger hos Bent Hansen, regionsformand for Region Midtjylland & hans næstformand Carl Holst, regionsformand for Region Syddanmark.

Under alle omstændigheder må dette ikke føre til, at sagen bliver forældet.

Hvilket med stor sandsynlighed er målet for alle involverede.

I CSC-hackersagen blev 2 dømt ubetingede fængsel.

Men der er det fastslået, at selvom at der ikke var klare beviser for deres ageren hos CSC i deres datasystemer. Så kunne de ifølge den dom godt idømmes fængselsstraffe.

Med sletningen af DAMD-databasen går ingen af de involverede & politisk ansvarlige altså ikke fri. Ihverfald ikke som juraen er pt. idag !

Under alle omstændigheder har DR P1 Orientering igen sat nye standarder for journalistik herhjemme.

Jeg håber at det fører til genoprettelse af DRs dokumentationsafdeling, der i sin tid har haft afsløringer af statsmagtens ageren. Husk bare sagen efter 18. maj 1993 skyderierne, hvor journalister på DR fangede ordren "Skyd efter benene".

Denne sag har i allerhøjeste grad bevist, at der er brug for denne undersøgende form for journalistik. Vel mærke ikke en, der bare er mikrofonholder med plads til 10 sekunder papagøje snak.

For der er med garanti sager, der ligger gemt ude omkring i landet. Men det kræver tid & ressourcer at få dem frem i lyset.

Her håber jeg, at DRs P1 Orientering kan blive tilført endnu flere kompetente journalister.

Måske endda en større dokumentationsafdeling igen.

Som i gamle dage.

Spred justits !

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk