You are here

12 år med 6 timers arbejdsdag på et Toyota servicecenter i Göteborg

Det er 12 år siden, de ansatte på værkstedet gik fra otte til seks timers arbejdsdag. Det havde intet med ideologi at gøre, men rå kapitalisme. De 36 mekanikere arbejder i 30 timer, men får løn for 40 timer i Toyota Center Göteborg.

»Vi havde forstillet os en produktivitetsøgning på omkring fem procent. Men den kom op på omkring 20. Dels fordi vi udnytter værkstedets kapacitet bedre. Dels fordi medarbejderne laver mere i løbet af de seks timer, end de gjorde i løbet af de otte timer,« siger direktør Martin Banck fra Toyota Center Göteborg.

»Jeg bygger det på den øgede produktivitet i Sverige. Siden 1976, hvor vi sidst nedsatte arbejdstiden, har vi fordoblet vores produktivitet. Det arbejde, to personer kunne udføre dengang, kan nu udføres af en." siger Roland Paulsen, der er sociolog ved Lunds Universitet.

/ I Göteborg er seks timers arbejdsdag en realitet (Information.dk) (9. september 2014)

/ Enhedslisten støtter en 6 timers arbejdsdag

Faktisk bliver den 6 timers arbejdsdag nu også indført i Göteborg kommune som et forsøg på et af kommunens plejecentre.

De følger vist ikke helt de økonomiske teoribøger eller også er det teoribøgerne, der ikke følger virkeligheden...

Når man i Danmark & Sverige så alligevel hæver pensionsalderen & gør skoledagene længere er det fordi, at en træt arbejder ikke har overskud til at beskæftige sig med politik.

Det er i lige så høj grad en del af social kontrol med den store middelklasse, så de ikke blander sig unødigt i samfundsudviklingen.

Det går jo slet ikke, hvis "almindelige" ikke-DJØFer blander sig i politik. Det kan jo slet ikke styres.

Men vi skal ikke arbejde 37 timer om ugen.

Men det skaber selvfølgelig arbejdsløshed, der skal skræmme arbejdstagerne til at holde kæft. For de skulle jo nødig ende som arbejdsløs - på kontanthjælp.

Altsammen social kontrol.

Vågn op eventuelt ?

Spred Glæde...trods alt :/

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk