You are here

Muligt overskud på kr. 10 - 15 Mia. på finanslov 2014 ifølge Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank

DR P1 Orientering den 7. august 2014:

Opsving i økonomien kommer til at halvere statens underskud i forhold til det budgetterede for 2014, vurderer økonomer. Nogle af dem regner ligefrem med, at det ender med overskud.

Det får Enhedslisten til at forlange flere penge til velfærd i den finanslov, som eksperterne regner med, at Regeringen kommer til at indgå med netop venstrefløjspartiet i efteråret.

Men kan man bare bruge pengene uden at blive ramt af flaskehalse, overophedning og tilbageslag? Det spørger vi en økonomiprofessor om.

Medvirkende:
Frank Aaen, finansordfører, Enhedslisten; Kai Lindberg, cheføkonom, Lån & Spar Bank; Bo Sandemann Rasmussen, professor i nationaløkonomi, Århus Universitet.

Hør indslaget her (Åbner i nyt vindue):

/ Økonomien for 2014 er langt bedre end forventet (DR Online) 7 august 2014,kl. 17:27

Via

[/ DR P1 Orientering den 7. august 2014]

Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank forudser et overskud på kr. 10 - 15 Mia. for finansloven for 2014.

Se også:

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Frederik I. Pedersen vurderer, at det offentlige underskud bliver 14 milliarder kroner i år modsat regeringens eget skøn på et 26,7 milliarder stort underskud.

/ Økonomer: Statens underskud halveres af opsvinget (Information.dk) (7. august 2014)

For finansloven for 2014 kan den altså bliver forbedret med op til kr. 36,7 Mia. til 41,7 Mia. !!!!

Noget mange har overset i farten tror jeg er det overskud for finanslov 2013 på kr. 8,3 Mia. En forbedring i forhold et budgetteret underskud på kr. 18,6 Mia. med hele kr. 26,9 Mia.

Men her er Moderniseringsstyrelsens statsregnskab for 2013

/ Statsregnskab for 2013 (Oec.dk)

Via

[/ Offentlige finanser (Dst.dk)]

Nu var Enhedslisten jo med i finanslovsforliget for 2013, så det var egentlig på sin plads at Enhedslisten også fik medindflydelse på brugen af de ekstra penge.

Der er jo med Helle Thorning-Schmidts smadring af det sociale sikkerhedsnet jo nok at tage fat på.

Forskellen fra budget 2013 gør også at regeringen kan bruge "lidt" flere penge i 2015. Men EUs sparemekanismer indført i budgetloven & Euroens krav til maksimalt budgetunderskud på 3% af BNP gør, at der er en øvre grænse for spendere penge.

Men der er lang vej op til grænsen på de 3% af BNP.

En del af de sparede penge fra 2013 kommer jo desværre fra kontanthjælpsreformen, førtidspensionsreformen, dagpengereformen, skattereformen 2012 (Inklusiv lavere stigningstakst for overførselsindkomster) & gradvis højere folkepensionsalder.

Det cementerer endnu engang, at Socialdemokraternes nok så påståede sociale ansvar for de svage i samfundet kun er forbeholdt skåltalerne. Den har ikke hold i realpolitikken.

& få så hjulpet de mange, der er faldet ud af dagpengene !

Spred Socialisme & Glæde :)

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk