You are here

Førtidspension gør ikke mennesker mere syge på sigt

DR P1 Orientering den 29. oktober 2014:

"Det er ikke invaliderende i længden for mennesker at få tilkendt førtidspension.

Det påviser en ny stor registerundersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

Det at få tilkendt førtidspension fører således ikke til, at mennesker på sigt går mere til lægen eller køber mere psykofarmaka, end de ellers ville gøre, hvis de ikke var blevet tilkendt førtidspension.

Medvirkende: Steen Bengtsson, seniorforsker, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI"

Af: Jesper Tynell

Hør indslaget her (åbner i nyt vindue):

/ Førtidspension gør ikke mennesker mere syge på sigt (DR Online) (29. oktober 2014)

Via

[/ DR P1 Orientering den 29. oktober 2014 (DR Online)]

Fra SFIs resumé om undersøgelsen:

"Resultaterne om førtidspension er bemærkelsesværdige.

Vi kan afvise, at tilkendelse af førtidspension, som vi i udgangspunktet forestillede os, gør folk mere syge. Det gør den ikke, der er kun en virkning for en del af gruppen, og den går i den modsatte retning: den fysiske sundhed bliver bedre af at få førtidspension, den psykiske er den samme. Der er heller ikke noget i vores analyse, der tyder på, at førtidspension går ud over modtagerens anseelse.

I hvert fald ikke når det gælder parforhold: Personer, der har fået tilkendt førtidspension, er ifølge vores analyser en lige så attraktiv partner som personer, der ikke har fået tilkendt førtidspension. En førtidspension kan ligefrem holde et ægtepar sammen, især når personen, det drejer sig om, tidligere modtog kontanthjælp.

Endelig viser vi i overensstemmelse med tidligere forskning, at førtidspension betyder, at personen sjældnere får indkomst fra arbejde, end hvis vedkommende ikke havde fået tilkendt førtidspension. Det gælder især for dem, der tidligere modtog kontanthjælp. En førtidspension har tendens til at lægge låg på personens indtægter lige over det beløb, pensionen giver – dvs. nedsætte sandsynligheden for, at personen alt i alt tjener mere. Denne tendens er dog for lille til at være signifikant.
(...)
PERSPEKTIVER
Resultaterne om førtidspension kan måske give anledning til en genovervejelse af beskæftigelsesindsatsen. Det har i mange år været en præmis for indsatsen, at en førtidspension var den dårligst tænkelige løsning, at en førtidspension kun ville forværre helbredet både fysisk og psykisk og isolere personen. Der er derfor udviklet former for støttet beskæftigelse, som udnytter selv en ganske lille arbejdsevne.
 
Det mere positive billede af førtidspensionens virkning, som denne rapport tegner, kan måske give anledning til at genoverveje, hvor meget der er grund til at finde beskæftigelsesløsninger selv i tilfælde, hvor de ikke giver noget samfundsøkonomisk udbytte.

Resultaterne fra denne undersøgelse illustrerer en talemåde, som findes blandt mange sagsbehandlere: nemlig at en førtidspension kan ”bringe ro”. Personen, der er ude i en risikosituation og får tilkendt en pension, får et bedre helbred og kommer ikke så let ud i skilsmisse. Set i forhold til den aktuelle politik kan det give anledning til overvejelse af, om en tidsbegrænset førtidspension kan have den samme funktion? Det vil være et oplagt emne at tage op, efterhånden som der kommer erfaringer med tidsbegrænset førtidspension."

Læs hele resumeet her:
Henvisning til rapporten er i højre side på ovenstående henvisning.