You are here

Ny aftale om PET tilsyn åbner for ubegrænset PET overvågning

Den nye aftale indgået imellem regeringen, Venstre, Konservative Folkeparti & Dansk Folkeparti indeholder ingen sanktioner over for PET ved overtrædelser. Tværtimod kan PET overtræde retningslinjerne & PET tilsynet kan ikke fortælle offentligheden om overtrædelser af retningslinjerne.

PET tilsynet kan alene give PET vejledende retningslinjer, men PET kan sidde dem overhøring.

Hør mere i DR P1 Orientering den fra den 14. januar 2013:

Fredag aften præsenterede justitsminister Morten Bødskov en politisk aftale om en ny lov om Politiets Efterretningstjenestes arbejde - og kontrollen med det.

Aftalen betyder, at det såkaldte Wamberg-udvalg, der hidtil har overvåget og kontrolleret efterretningstjenestens arbejde, bliver afskaffet og erstattet af et nyt tilsyn. Det tilsyn har i medierne allerede fået det indlysende navn PET-tilsynet.

Men selvom det umiddelbart kunne lyde sådan på præsentationen, så vil den kommende lov ikke gøre det sværere - men tvært imod lettere for efterretningstjenesten af indsamle oplysninger om borgerne.

PET skal fremover have lov til at indhente oplysninger om enhver dansker, hvis blot man ikke på forhånd kan udelukke, at oplysningerne kan være relevante for tjenestens arbejde. En lempelse i forhold til de nuværende regler.

Det fremgår af det såkaldte Wendler Pedersen-udvalgs betænkning og lovforslag, der ligger til grund for den nye politiske aftale på området.

Jesper Tynell har nærlæst betænkning og aftale - og sammenlignet den nuværende med den kommende kontrol med Politiets Efterretningstjeneste.

Af Jesper Tynell

Hør indslaget her:
/ PET-aftale lemper krav til PET (DR Online) (14. januar 2013)

Læs aftalen om PET her:
/ Bred aftale sikrer tidssvarende regler for PET (Jm.dk) (11. januar 2013)

Når PET ikke behøver at frygte offentliggørelse af overtrædelser, hvad skal så afholde PET fra at overtræde reglerne ?

Det er jo ikke betryggende at PET reelt kan operere uden nogen form for reel kontrol.