You are here

40 års grænsen til førtidspension er fjernet i det første udkast til lovforslag

DR P1 Orientering den 5. oktober 2012:

- Unge skal ikke have førtidspension, så klart var budskabet, da regeringen i februar lancerede sit forslag til en reform af førtidspensions-lovgivningen. Og samme signal sender regeringen nu i udkastet til den lov, der skal implementere reformen.

Fremover kan personer under 40 år som udgangspunkt slet ikke få tilkendt førtidspension, kan man læse. Men nærlæser man regeringens lovudkast, så viser det sig, at kriterierne for at få førtidspension er præcis de samme, hvad enten man er under eller over 40 år.

For mennesker, der er for handicappede eller kronisk syge til at kunne forsøge sig selv, gør deres alder - også efter reformen - altså rent juridisk ingen forskel på, hvilken ret til de har til førtidspension. Det bekræfter to jurister Trine Schultz og John Klausen, som Orientering har forelagt regeringens lovudkast.

Begge vurderer de, at de politisk stik modsatrettede signaler i praksis kan få kommunerne til at bryde loven og undlade at tilkende førtidspension til selv meget syge og handicappede, alene fordi de ikke er fyldt 40 år - også i de tilfælde, hvor loven giver dem ret til førtidspension.

Af Jesper Tynell

Hør indslaget på:

/ Unge vil fortsat have ret til førtidspension (DR Online) (5. oktober 2012)

Selvom man har splittet bestemmelserne op, så er kriterierne altså de samme som for tildeling til personer under 40 år som for dem over 40 år.

Idag er der kun 10 procent af de nuværende nye førtidspensionister, der er under 40 år.

Ved at lægge de samme kriterier til grund for personer under 40 år, som for dem over 40 år forhindrer regeringen at man kan beskylde den for aldersdiskrimination.

Kommunerne kan så ved at fokusere på den udmeldte stop for førtidspension for dem under 40 år reelt stoppe tildeling af nye førtidspensionister ud fra et økonomisk hensyn. Men hvis kommunalbestyrelserne gør dette bryder de reglerne, som er i forslaget til ny førtidspension på nuværende tidspunkt.

Samtidigt vil det give et boom i antallet af klager de sociale klagenævn over uberettigede afslag på førtidspension.

Jeg kan så forudse, at det fremadrettet kun bliver dem med hjælp fra en LO fagforening eller som får hjælp af en interesseorganisation som SIND der får klaget over uberettigede afslag på førtidspension.

Resten må synke til bunds i systemet.

Dermed tager velfærdssamfundet et yderligere skridt hen imod den ækle konkurrencestat, hvor den enkelte kun har sin berettigelse i form af overskud til samfundet ved betaling af skat & afgifter.

Kommentarer

»§ 16. Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 40 år til folkepensionsalderen, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Personer i alderen fra 18 til 39 år kan tilkendes førtidspension, hvis det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres.
Stk. 3. Det er en betingelse for at få tilkendt førtidspension efter stk. 1 eller 2,
1) at personens arbejdsevne er varigt nedsat, og
2) at nedsættelsen er af et sådant omfang, at den pågældende uanset mulighederne for støtte efter den sociale eller anden lovgivning, herunder beskæftigelse i fleksjob, ikke vil være i stand til at blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde."

Fundet i den vedtagne lov på side 15

/ L53 Lov om reform af førtidspension 2012 (Ft.dk) (21. december 2013)