You are here

4. oktober 12 kl. 15: Kan stråling fra mobilmaster måske være farligt ?

DR P1 Feature 4. oktober 2012 kl. 15:03

P1 laver en feature med emnet: "Kan stråling fra mobilmaster måske være farligt?".
Premiere Torsdag d. 4.10.2012 på DR P1 Kl. 15:03.

Sendes også Lørdag 6. oktober 20:03,

Mandag 8. oktober 21:03 og

Onsdag 10. oktober 18:25

Genhør den 30. minutters feature på
Kan stråling fra mobilmaster måske være farlig? (DR Online)

Via

[/ Selvet.dk (Facebook.com)]

"I maj 2011 opgraderede WHOs kræftpanel (IARC) radiofrekvent stråling (fra master, mobiltelefoner, WiFi o.lign.) til "muligt kræftfremkaldende" på basis af den eksisterende forskning på området.

Mindre end et halvt år efter erklærede Sundhedsstyrelsen i Danmark kræftfaren ved mobilstråling som "endeligt afvist" på basis af endnu en opfølgning på det cohortestudie, som Sundhedsstyrelsen oftest begrunder deres anbefalinger udfra.

Et cohortestudie er et observationsstudie, der sammenligner to grupper - en eksponeretgruppe og en kontrolgruppe over tid.

I dette tilfælde har man fulgt en gruppe, man har antaget for at være eksponeret for stråling og en gruppe man har antaget for ikke at være eksponeret for stråling, for at undersøge om man kunne se en sammenhæng mellem eksponering for stråling og udvikling af hjernekræft.

Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen vurderer dette studie som alvorligt fejlbehæftet."

Studiet sammenligner lavt forbrug af mobiltelefoner med en gruppe, der benyttede mobiltelefoner i stor udstrækning som kontrolgruppe. Kontrolgruppen skulle være helt uden mennesker med brug af mobiltelefoner. Men i gruppen er der et stort antal, der igennem arbejdet har brugt mobiltelefoner i udstrakt grad. Derfor sammenlignes lavt forbrug af mobiltelefoner med en gruppe med højt forbrug af mobiltelefoner. På den baggrund konkluderes det, at der ikke er øget risiko for kræft ved brug af mobiltelefoner sammenlignet med kontrolgruppen.

Men reelt siger undersøgelsen, at lavt forbrug af mobiltelefoni i lang tid sammenlignet med et højt forbrug af mobiltelefoni ikke giver højere antal kræfttilfælde. Den siger ikke, at et lavt forbrug af mobiltelefoni ikke fører til øgede forekomster af kræfttilfælde. Dermed er det ikke "endeligt afvist" at antallet af kræfttilfælde øges som følge af brug af mobiltelefoner eller trådløs kommunikation på wifi & 3G nettet eller GSM nettet.