You are here

Kom (2012) 130: Venstre kender fuldtud rækkevidden af ændring af blokaderetten

»Hvis udenlandske virksomheder med overenskomster ikke får den samme beskyttelse mod sympatikonflikter som danske firmaer, så kan det være i strid med retten til fri serviceudveksling og dermed ende med en sag ved EU-Domstolen,« oplyser juraprofessor og ekspert i arbejdsret Jens Kristiansen fra Københavns Universitet.

Han henviser til, at Sverige tidligere havde en lovgivning som den, Venstre og Dansk Folkeparti nu foreslår indført i Danmark. Den svenske lovgivning blev imidlertid underkendt af EU-Domstolen i 2007. Da afsagde domstolen dom i den såkaldte Laval-sag, hvor svensk fagbevægelse havde lavet en blokade mod et lettisk byggefirma. Firmaet havde en overenskomst med sig fra Letland, og ifølge domstolen skulle firmaet da nyde samme beskyttelse mod konflikter som svenske firmaer med overenskomster.

Den svenske lovgivning er nu ændret, så det er meget besværligt for svensk fagbevægelse at lave lovlige konflikter mod udenlandske firmaer, som ifølge fagbevægelsen dumper løn- og arbejdsvilkår.

(...)

Ulla Tørnæs oplyser, at man ikke har undersøgt eventuelle problemer med EU-reglerne.

»Når vi fremsætter et beslutningsforslag, har vi ikke kapacitet til at gå ned i alle mulige juridiske spidsfindigheder. Men jeg tror godt, at ministeriernes jurister vil kunne finde holdbare formuleringer,« siger Ulla Tørnæs.

(...)
De to professorer Henning Jørgensen og Jesper Due mener, at der er for lidt fokus på, hvor vigtig konfliktretten er for den danske model, der gør det danske arbejdsmarked mere smidigt og velfungerende end mange andre landes.

»Det virker fuldstændigt hult på mig, når Venstres politikere taler om, at de har stor respekt for den danske model, og de så samtidig vil røre ved konfliktretten. Den ret er en del af modellens DNA,« siger Jesper Due.

/ Hård ekspertkritik af politisk indgreb mod blokader (UgebrevetA4.dk)

Det er jo en bemærkelsesværdig holdningsændring, som Venstre hen over sommeren har lavet i forhold til konfliktretten i forbindelse med 3Fs lovlige blokade af Vejlegården.

Den 10. april 2012 afviste et enigt Europaudvalg i Folketinget EU-kommissionens forslag til at begrænse strejkeretten:

/ Enigt folketing afviser EU-angreb på strejkeret (Eufagligt.dk) (7. maj 2012)

Her er Eva Kjer Hansen fra Venstre formand for Europaudvalget.

Ulla Tørnæs udtalelser om, at Venstre ikke kan forudse "juridiske spidsfindigheder" må siges enten af være spin eller også, at Venstre ikke har forstand på EU-juraen.

Jeg tror ikke på nogle af delene.

Venstre kender fuldtud rækkevidden af forslaget & de forsøger at underspille konsekvenserne af deres undergravning af det danske arbejdsmarked.

Jeg kan ihvertfald se, at den 7. juni 2012 har Beskæftigelsesudvalget i Folketinget fået et samlenotat for nøjagtig det samme punkt. Her er Ulla Tørnæs medlem.

Her bliver der også henvist til Laval-dommen fra Sverige, som kort fortalt forbyder fagforeningerne at konflikte mod ansatte i udenlandske firmaer i Danmark. Det er derfor, at der idag kan ses lavere lønninger i byggeribranchen med udenlandsk arbejdskraft.

I Danmark er der den yderligere finte, at Østarbejdernes firmaer for manges vedkommende er medlem af Byggeriets Arbejdsgivere (Dansk Byggeri) & dermed underlagt fredspligten i overenskomsterne.

Samlenotat vedr. rådsmøde for beskæftigelse og sociale anliggender den 21. juni 2012, fra beskæftigelsesministeren

/ BEU, Alm. del - bilag 250 (Ft.dk) (7. juni 2012)

Det drejer sig om EU-kommissionens forslag til forordning Kom (2012) 130.

Det er værd at lægge mærke til, at både LO & DA er imod EU-kommissionens forslag til en lovgivnings reguleret konfliktret.

"LO og FTF har altid været imod lovregulering af konfliktretten. Følgelig kan LOog FTF heller ikke støtte en EU-regulering af konfliktretten. Ifølge LO og FTF ses EU ej heller at have hjemmel til at regulere konfliktretten, jf traktatens art. 153, stk.5, der da også er nævnt flere steder i forslaget. Det fremgår tydeligt, fx af forslagets art. 2, at der sker en regulering af konfliktretten. I stedet kunne man ifølge LO og FTF vælge en ikke-retlig form for instrument."

Kilde: Sidste henvisning om samlenotat af 7. juni 2012, side 29

"DA kan ikke støtte EU-Kommissionens forslag om en forordning om konfliktret ogfinder, at regeringen skal modsætte sig forslaget. DA begrunder dette både med hensyn til forslagets begrundelse, form og indhold. Forslaget vil skabe ny usikkerhed om brug af kollektive kampskridt i hele EU. Forslaget vil indebære en intens lovregulering af centrale dele af den danske model, hvilket er i modstrid med den fordeling af lovgivningsmagten og parternes rolle, som ikke alene er gældende i Danmark, men som også afspejles i EU-traktaten."

Kilde: Sidste henvisning om samlenotat af 7. juni 2012, side 30

Så Venstres Ulla Tørnæs ved, at forslaget om fjernelse af blokaderetten vil føre til lønkonkurrence i nedadgående retning blandt andet som følge af EU-lovgivningen om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Dermed er Venstre (plus DF) med til at undergrave de af deres vælgere, som idag er sikret ordentligt løn- & arbejdsforhold.

Hvis det lykkedes vil det sætte velfærden yderligere under pres.

For uden skat er der ikke noget velfærd !

Se også denne folder fra Fagbevægelsen Mod Unionen:

/ Hvordan slap idioeten ind ? (Eufagligt.dk)

Via

[/ Eufagligt.dk]