You are here

Demokrati handler altid om til- & fravalg. Det gælder også finanspagten

Fra DR P1 Orientering d. 8. marts 2012:

Fra 13:50 indslaget:

Niemiec indrømmer, at fagforeningerne lige nu kæmper op ad bakke. Enhver protest mod nedskæringer afvises ved at det økonomiske spillerum er lig nul. For på den ene side står finansmarkederne & ratingsagencies (bureauer, flj), der truer med at nedjustere landenes kreditværdighed. På den anden side kommer de EU fastsatte budgetkrav, der bakkes op af bødetrusler hvis besparelserne ikke bliver gennemført.

Det næsten som var det en naturlov, der fuldstændig afpolitiserer debatten om den øknomiske politik . De store nedskæringer kommer & der er ikke noget valg. Med Jozef Niemiecs  baggrund som fagforeningsformand i Solidarnoscz finder han det hele en anelse komisk.

Under kommunismen fortalte man os også, at der ikke var noget valg. Systemet var perfekt & det skulle vare i 100 år. Men der var jo et valg fandt vi ud af, siger Niemiec. Den erfaring får ham idag til at afvise argumentationen om én økonomisk løsningsmodel & dens uovervindelighed.

Hør indslaget her:

/ EU's fagforeninger tror ikke på flexicurity (DR Online) (8. marts 2012)

Onsdag fortalte vi i Orientering om forandringer i det danske arbejdsmarkeds berømte flexicurity-model - som andre har forsøgt at kopiere, fordi den på en gang rummede fleksibilitet og sikkerhed og derfor passede både lønmodtagere og arbejdsgivere.

Vi fortalte også, hvordan politikernes udhuling af modellen sammen med den økonomiske krise har gjort den danske model mindre interessant for andre at kopiere.

Jacob Langvad har i Bruxelles besøgt sammenslutningen af europæiske fagforeninger, The European Trade Union Confederation, ETUC.

Her tror man ikke på mirakler, men frygter i stedet at få udhulet tilkæmpede rettigheder. ETUC's vice-generalsekretær har med sin fortid i Solidarnosc - Polens uafhængige fagbevægelse under kommunisterne - et helt særligt perspektiv på krisen.

Af Jacob Langvad.

Med interview med:

Jozef Niemiec, vice-generalsekretær, ETUC

Hvad med at den danske fagbevægelse tjekkede virkeligheden & i stil med Svensk LO siger Nej til finanspagten ?