You are here

Gruppeforløb for børn forebygger angst, isolation & depression

DR P1 Sundhed den 5. december 2011:

Det er ubeskriveligt hårdt at opleve sin far, mor eller søskende blive alvorligt syg og måske ændre sig både fysisk og psykisk. Fremtiden kan pludselig virke skræmmende, og det kan være svært at få plads til sig selv og sit eget liv, fordi sygdommen fylder meget.

I Danmark er der årligt 86.000 børn, hvis forælder rammes af en livstruende sygdom og 70.000 børn har mistet en eller begge forældre. Det er børn, som for langt de flestes vedkommende lever uden anden hjælp og støtte end den familie, skole og venner er i stand til at give dem. 4 ud af 10 af de børn får ikke den nødvendige psykiske og følelsesmæssige støtte til at bearbejde og leve med det tab, de har været udsat for.

- Jeg er jo af den opfattelse, at det er langt mere traumatiserende at leve med en dødelig syg forældre i årevis end det er at miste en forælder.

(...)

Isolation og angst
Den isolation, der opstår - fra et normalt ungdomsliv med fester og oprør mod forældre i kampen for deres egen identitet - kommer de unge til at lide under resten af livet, hvis den ikke bliver opdaget og bearbejdet professionelt under selve sygdomsforløbet. De skal lære at se deres tanker og følelser i øjnene, uanset hvor grimme nogle af dem kan være - også i relation til den syge. På den måde kan de få adgang til sorgen i stedet for skyld eller vrede.

Af Mette Starch

Hør programmet her:

/ Børn med alvorligt syge forældre svigtes (DR Online) (5. december 2011)

/ Børn Unge og Sorg har kontorer i København, Odense og Århus. Desuden holder man kurser for sygeplejersker, der arbejder på de relevante afdelinger.

Det kan endda være en årsag til depression, hvis der ikke bliver forebygget med samtaler & gruppeterapi.

Det er bedre at forebygge end at behandle.

Ikke kun, når det gælder dødsfald men også for børn af forældre eller med søskende med en psykisk sygdom.