You are here

Grønne by områder binder CO2 i store mængder - men FNs klimapanel sætter det til 0

DR P1 Orientering den 13. juli 2011:

Det er typisk i byområderne, at de store industriområder lukker kuldioxid ud i døgndrift, mens personbilerne holder side om side i myldretids-køer med motorerne tændt. Men ny forskning tyder på at byerne ikke kun har en negativ effekt på det globale CO2-regnskab.

I de hidtidige opgørelser af klodens evne til at absorbere kulstof er der blevet skelnet skarpt mellem byområder - der udleder CO2 - og så planetens skove, landbrug og andre grønne områder der har stået alene med den sisyfos-opgave det er, at omsætte al det CO2 der bliver lukket ud i byerne til kulhydrater med en hjælpende hånd fra solen og noget vand - det er den proces man kalder fotosyntese.

Men de nye resultater fra britiske forskere tyder på at byområderne selv kan være med til at løfte ansvaret for at binde kulstof.

Forskerne har kigget nærmere på byen Leicester i det centrale England - en by med omkring 300.000 indbyggere fordelt på 73 kvadratkilometer.

Ved hjælp af satellitfotos kortlagde forskerne byens parker, golfbaner, legepladser, flodbredder, private haver og andre grønne områder og udregnede derefter byens evne til at absorbere kulstof. Og resultatet var overraskende.

231.000 tons kulstof var bundet i byens grønne områder - et tal der var ti gange større end forskerne havde forventet og et tal der i omtrent svarer til hvad 150.000 personbiler udleder på et helt år.

Igennem det 20. århundrede tidobledes befolkningstallet i verdens byer. På trods af den voldsomme urbanisering er der hidtil kun gjort meget sparsomme forsøg på at undersøge, hvordan byers økosystemer påvirker det globale CO2-regnskab og derfor har de britiske myndigheder kalkuleret med et rundt nul når de skulle vurdere byområdernes evne til at absorbere kulstof.

- Vores studier viser at det er forkert, forklarer en af de ledende forskere bag undersøgelsen, Zoe Davies fra universitetet i Kent, der fortæller at især store træer er gode til at absorbere kulstof - vel at mærke hvis de er plantet det rigtige sted og får tid og plads til at vokse sig store.

Af Brita Kvist

Hør indslaget på:

/ Store mængder CO2 er lagret i de grønne områder i klodens byer (DR Online) (13. juli 2011)

&

/ Urban plants' role as carbon sinks 'underestimated' (BBC.co.uk) (12. juli 2011)

FNs klimapanel har altså sat denne faktor til et rundt 0 i deres spådomme om klimaet i år 2100. (Ja, du læste rigtigt. Om 89 år.)

Det viser, at "videnskabsfolkene" i IPCC manipulerer med den brede offentlighed & især journalisterne. Journalister, som per automatpilot viderebringer frygten om jordens undergang til den brede offentlighed. Jeg oplever, at selv højtuddannede ikke kender til prognosen om den højere vandstand i år 2100.

Målet er ikke, at sikre jordens overlevelse men at skæppe penge i griske pengemænds kasser. Co2-kvoter er idag en valuta på lige fod med euroen, som forgylder sværindustrien med milliardtilskud.

En række af EU’s allermest energitunge, klimabelastende industrier har scoret en arbejdsfri gevinst på over 30 mia. kr. via EU’s CO2-kvotesystem. Gevinsten kan inden udgangen af næste år være vokset til over 40 mia. kr.

/ Klimabelastende EU-industrier scorer milliarder på CO2-kvoter (Information.dk) (21. juni 2011)

Centralt i dette spil er Al Gore, som igennem et selskab placeret i London tjener penge på handel med Co2-kvoter.

Co2-kvoter er indført med Kyoto-protokollen, som står til udløbe til næste år i 2012. Men med de enorme arbejdsfrie gevinster sker det ikke for Co2-kvoter.

Som Co2-guiden fra Energistyrelsen nævner her:

Det er sikkert, at kvotesystemet fortsætter efter 2012 med en periode, der går fra 2013 til 2020. Det er endvidere ret sikkert, at der bliver mulighed for fuld overførsel af ubrugte kvoter fra perioden 2008-2012 til den efterfølgende periode.

Kvotesystemets udformning efter 2012 og forventningerne hertil har indflydelse på prissætningen af kvoter allerede nu.

/ 2012 - når Kyoto-aftalen udløber (co2guiden.dk)

Co2-kvoter er grundstammen i narværket om klimatruslen.

Flertallet er blevet narret til at tro på denne trussel.

Ingen kan forudse klimaet i år 2100.

Hvis FNs klimapanel kunne forudse klimaet med bare 60% nøjagtighed om 89 år, så burde de slå sig ned som meteorologer. Deres prognoser for vejret det næste års tid ville så være med 100 % nøjagtighed.

& det ved du jo godt ikke er muligt.