You are here

25.000 Ritalin-børn er for mange

Sidste år fik mere end 25.000 danske børn Ritalin. Det ser umiddelbart ud til, at mine advarsler, som også er givet gennem talrige forelæsninger for medicinske studenter, ikke har båret megen frugt.

Jeg kan ikke forestille mig, at alle disse børn er undersøgt, behandlet og kontrolleret af de forholdsvis få børnepsykiatere, der findes her i landet. Det ville de næppe kunne overkomme, ikke en gang, hvis de kun beskæftigede sig med børn med ADHD (Attention De­ficit Hyperactivity Disorder). Som for længst pensioneret burde jeg måske stikke piben ind, men jeg har ikke kunnet modstå fristelsen, ikke mindst fordi jeg for nylig blev spurgt om, hvad jeg mente om, at man nu skulle være begyndt at give Ritalin til spædbørn. Jeg undlod at svare, men henviste til fagfolk med aktuel erfaring på området.

Det bør retfærdigvis siges, at modstanderne af behandling med centralstimulantia selv til børn med udtalt og invaliderende ADHD har svært ved at pege på et brugbart alternativ, der kan sættes i værk her og nu.

Hvis man satser på familieterapi, specialpædagogik og/eller et mere rummeligt og tolerant samfund, kommer man nok til at vente så længe, at de aktuelle børn ikke får nogen glæde heraf.

/ 25.000 Ritalin-børn er for mange (Information.dk) (18. februar 2011)

Er ADHD er en genvej til en hold kæft medicin, fordi man idag i folkeskolen ikke har tid til at bruge bruge de nødvendige lærerkræfter på "urolige" børn ?

Fra mit arbejde i SIND her i Vejle kender jeg til et tilfælde, hvor en dreng blev stillet ADHD diagnosen i udsigt. Men moderen nægtede at han skulle have medicin. Både skolepsykolog & lærere havde stillet ind på ADHD for drengen.

Det endte med at drengen blev flyttet til en ny (& bedre ?) skole & nu fungerer han uden nogen problemer overhovedet i en ny klasse.

Der er givetvis nogle, der kan have gavn af stoffer som Ritalin mm. som en dæmper på deres adfærd. Men Ritalin mm. er jo ikke længere medicin i traditionel forstand. Det er jo en udsigt til forbrug igennem hele livet af "medicinen". Medicin idag helbreder ikke længere.

Den hurtige løsning er ikke altid den bedste, men samtidigt skal psykofarmaka ikke afskrives. Istedet skal der forskes i, hvad der virker. & så skal man kun bruge psykofarmaka, hvor det har en dokumenteret effekt. Så må man bruge andre tiltag, som samtaleterapi hvor det virker.

Samlet set skal der altså i behandlingen af psykiatriske lidelser kun bruges tiltag med dokumenteret effekt. Man skal ikke bruge tro som en behandlingsform.

Man troede også at det hvide snit virkede. Men det gør man jo heldigvis ikke idag.

Den fejl må der ikke begås igen !