You are here

Irak: Det ligner vildledning af Folketinget om kendskab til tortur af fanger

I 2005 holdt den danske ambassadør i Bagdad møde med den irakiske indenrigsminister om irakisk politis torturmord på en fange overgivet af Danmark og Storbritannien. I 2007 hævdede forsvarsminister Søren Gade over for Folketinget, at han ikke kendte til tortur af personer overgivet af danske styrker.

Men da daværende forsvarsminister Søren Gade 2 år senere blev spurgt af Enhedslistens Rune Lund, om han havde »nogen viden om, at fanger tilfangetaget af danske tropper eller med deltagelse af danske tropper er blevet udsat for mishandling eller tortur enten i dansk, britisk, irakisk, afghansk eller amerikansk varetægt,« svarede ministeren den 30. august 2007:

»Forsvarsministeriet har anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse. Forsvarskommandoen har oplyst, at man ikke har kendskab til mishandling eller tortur af personer tilbageholdt og overgivet af danske styrker.«

/ Det ligner vildledning af Folketinget (Information.dk)

Den ender altså hos "far" Gade... :/

Det er usandsynligt, at embedsmænd med fuldt overlæg vil begrave disse oplysninger efter Tamilsagen.

Måske har oplysningerne været lagt det forkerte sted i en mappe på et lokaldrev ved en fejl. Men det er spekulation fra min side af.

Derfor må der laves en undersøgelseskommission bestående af uvildige udenforstående af sagsgangen.

Det holder ikke, at Forsvarsministeriet eller andre ministerier skal undersøge sig selv.

En kommission vil dog have lange udsigter med den nuværende sammensætning af Folketinget. Dansk Folke_anti_parti vil desværre helt sikkert ikke være med til at undersøge denne del af sagen til bunds.