You are here

Sejr i sagen om at forbyde bisphenol A i produkter til børn

Enhedslisten.dk skrev igår:

I dag vedtages forslaget om forbud mod bisfenol A i produkter til små børn. Både Socialdemokraterne, SF, DF og Radikale Venstre støtter vores forslag.

Enhedslisten fik sidste år vedtaget et forbud mod samme stof i sutteflasker. Imidlertid viste det sig, at bisfenol A er farligere end først antaget. Derfor ønskede vi forbudet udvidet, og det er lykkedes at samle et bredt flertal uden om regeringen for et forbud mod bisfenol A i produkter henvendt til børn på 0-3 år.

Flertallet trumfer regeringen
Fødevare- og miljøordfører Per Clausen, der er med til at stille forslaget, er begejstret over udfaldet i sagen.

 - Fødevareministeren har udfoldet store anstrengelser for at forhindre, at denne vedtagelse blev ført ud i livet. Nu må hun konstatere, at et flertal i folketinget udvider forbudet mod bisfenol A. Det er meget positivt – både på grund af det konkrete indhold, og fordi det sender et klart signal om, at flertallet bag forbudet stadig står samlet.

 - Jeg er overbevist om, at det flertal også vil være villig til at bruge de fornødne midler til at tvinge fødevareministeren til at rette sig efter folketinget, tilføjer Per.

Et knækket led i EU's rustning
Fødevareministerens modstand skyldtes blandt andet, at vi ved at forbyde bisfenol A i visse produkter går imod EU-reglerne på området. Det er et lillebitte skridt i retning af et opgør mod EU's dominans på stadig flere områder, men symbolværdien er enorm.

 - Sagens viser, at vi efterhånden er ved at få et fasttømret flertal, som er villig til at sætte hensynet til danskernes sundhed over hensynet til EU's indre marked og kemikalieindustrien, udtaler Per.

 - Dette flertal vil Enhedslisten vide at bruge hver eneste gang, det er muligt.

Partierne bag forslaget håber på, at de skærpede regler på et tidspunkt også indføres i EU, og forslaget pålægger da også regeringen at arbejde for, at flest mulige medlemslande adopterer forbuddet.

Sejr i sagen om bisfenol A (Enhedslisten.dk) (9. januar 2010)

Så mangler man "bare" at forbyde brug af Bisphenol A i Tuborgs & Carlsbergs PET-flasker (af brudsikkert plastik) til voksne... :/

Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod bisfenol-A (bisphenol-A) (FT.dk)

Sidste
Via

[Miljoeogsundhed.dk]

EU gør noget ved helbredet.

De nedbryder den !

Det lader til at Eva Kjer Hansen repræsenterer EU i Danmark & ikke Danmark i EU.

I maj 2009 vedtog et flertal i Folketinget uden om regeringen et forbud mod bisphenol A i sutteflasker. Det har Eva Kjer Hansen nægtet at følge af hensyn til EU-kommissionen & EUs indre markeds regler.

Det forslag blev også fremsat på initiativ af Enhedslisten.