You are here

Ulovlige telefonaflytninger af Greenpeace aktivister

DR P1 Orientering d. 5. januar 2010:

De tre gallaklædte Greenpeace-aktivister, der under klimatopmødet trængte gennem sikkerhedskontrollen på Christiansborg, burde øjeblikkelig have været sat på fri fod og slippe med en advarsel eller en bøde - og dermed undgået sigtelse.

Det vurderede politiets egne jurister, og det besluttede de skulle ske.

Men den beslutning blev senere underkendt af politiets ledelse, der ville have Greenpeaces gallagæster sat i fængsel.

Det viser oplysninger, Orientering er kommet i besiddelse af.

Chefpoliti-inspektør Per Larsen, der var ansvarlig for hele operationen, vil ikke kommentere alle oplysningerne, men mener ikke, at det er problem, hvis han selv og politiets øvrige ledelse på en sådan måde skulle have undladt at lytte til anklagemyndighedens jurister under klimatopmødet.

Bøder og advarsler til resten
Samtidig viser Orienterings oplysninger også, at politiets jurister i første omgang besluttede, at lade de øvrige over 20 Greenpeace-demonstranter, der blev anholdt i området uden for Christiansborg, slippe med advarsler og bøder - og dermed ingen sigtelser.

Seks af de anholdte - heriblandt TV2-værten Bubber - blev rent faktisk sat på fri fod morgenen efter.

Men i stedet blev de resterende - efter egne udsagn - sigtet for medvirken til dokumentfalsk på grund af de falske nummerplader på gallagæsternes limousiner.

Og det er ifølge Orienterings oplysninger, fordi politiets øverste ledelse også her har omgjort anklagemyndighedens beslutninger om at lade dem slippe uden at blive sigtede.

Ulovlige telefon-aflytninger
Orientering kan også fortælle, at politiets jurister ligeledes blev kørt ud på et sidespor og slet ikke spurgt, om det overhovedet var lovligt, før politiet begyndte at aflytte 15 Greenpeace-medlemmers telefoner.

15 aflytninger, hvoraf flere efterfølgende blev kendt ulovlige.

Af Jesper Tynell

Politiet på glat-is i sag mod Greenpeace-aktivister (DR Online) (5. januar 2010)

Embedsmænds tanke om at holde Grundloven er åbenbart at have den i hånden til at begå ulovligheder i strid med gældende ret.

& hvilken konsekvens får det ?

Sikkert ingen med politistatsminister Brian Mikkelsen som den øverste politiske ansvarlige.

De ansvarlige kan jo "bare" holde mund indtil forældelsesfristen på 5 år er udløbet som i Dan Lynge sagen. En af dem, som holdt sin mund dengang var - Per Larsen for sin medvirken til ulovligheder i sin tid i PET.

Hør mere på:

Hjørnet: Dan Lynge-sagen og det manglende ansvar

Kommentarer

Procesbevillingsnævnet har den 18. marts 2010 meddelt en beskikket indgrebsadvokat tilladelse til kære til Højesteret af 15 kendelser afsagt af Østre Landsret den 15. januar 2010. Kendelserne vedrørte telefonaflytning af 14 personer, som var foretaget i forbindelse med klimatopmødet COP 15. By- og landsretten fandt, at betingelserne for telefonaflytning var opfyldt, og godkendte aflytningerne.

Sagerne er i Procesbevillingsnævnet behandlet under
j. nr. 2010-25-0017 – 2010-25-0031.

/ Spørgsmål om godkendelse af telefonaflytninger i forbindelse med klimatopmøde (domstol.dk) (19. marts 2010)