You are here

Folkepensionen ser ud til at komme under pres

De seks største partier er enige om, at folkepensionen vil blive ændret, og efterlønnen hænger i en tynd tråd for danskere under 40. Den enkelte dansker skal tage større ansvar for sin egen alderdom.

Der vil ske kraftige ændringer af dine muligheder for at få efterløn og folkepension, hvis du er 40-45 år og derunder. Og dine muligheder bliver helt afhængige af din øvrige økonomi og formue. Det er konklusionen på en rundspørge blandt de pensionsansvarlige politikere fra de seks største partier i Folketinget, som indgår i Berlingske-journalist Povl Dengsøes nye håndbog "Pension".

De seks svar er entydige: Folkepensionen vil også eksistere om 25 år - men i en kraftigt ændret form. De seks politikere er enige om, at folkepensionen bliver endnu mere afhængig af den enkeltes formue, sådan at de fattigste danskere får et grundbeløb, som de kan leve for, mens beløbet bliver mindre og mindre, jo større pensionsopsparing den enkelte har sparet sammen i forvejen.

"Jeg tror på, at der også om 25 år er en folkepension i form af et grundbeløb til alle. Men samtidig vil tillæggene fylde mere, end de gør i dag, således at man på bedre vis er i stand til at tilgodese dem, der har behov. Tillæggene vil så være baseret på det specifikke behov hos den enkelte," siger Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

Morten Helveg Petersen, Colette Brix og Jacob Jensen fra Venstre tror ikke, at der vil være en efterløn om 25 år, mens de resterende tre politikere tror på og vil arbejde for, at efterløn fortsat er en mulighed om 25 år.

"Om 25 år tror jeg absolut, at danskerne skal tage mere økonomisk ansvar for deres alderdom. Og det baserer jeg på, at det allerede i dag er skruet sådan sammen, at de, der slet ikke har lagt noget til side, ikke har ret meget at rutte med.

Og så baserer jeg det også på, at vi alle har en forventning om, at vi lever længere end vores forældre, samt at vi er raske og rørige længere, så vi kan og vil foretage os noget mere i alderdommen. Og det koster penge," siger Stine Bosse tidligere medlem af Velfærdskommissionen og er formand for brancheforeningen Forsikring & Pension samt koncernchef i skadeforsikringskoncernen TrygVesta..

Pension bliver dit eget ansvar (Berlingske Dinepenge.dk) (18. marts 2009)

Det må vi så arbejde for, at det ikke sker.

Folkepensionen er efter min mening beløningen for igennem et langt arbejdsliv at have betalt skat & bidraget til at velfærdssamfundet har kunne etableres & holdes kørende.

Der skal ikke etableres flere påskyndelser til at spare mere op end der bliver idag. Vi skal ikke som borgere flås af endnu et smart initiativ, som ud fra profithensyn vil tjene ekstra penge på os allesammen.

Markedsgørelsen af den offentlige sektor vil ikke føre til billigere udgifter for samfundet som et hele, som nogle partier hævder. At skyde endnu en mellemmand ind, som endog skal tjene penge fører til højere udgifter.

Alt andet er spin & propaganda.

Hermed er endnu et hængeparti krydset af :/

Bedre sent end aldrig :)

Bogen kan købes her:
Pension af Povl Dengsøe eller lånes på dit bibliotek

Morten Helveg Petersen har siden deltagelsen i denne bog valgt at forlade dansk politik til august (DR Online d. 26. juni 2009).

Se også:
Private jobkonsulenter forgyldes af staten

Flere i Arbejde: Udlicitering dyrere end AF

Udlicitering koster kommunerne 3-4 milliarder