You are here

Barack Obama freder tortur-agenter fra CIA

DR P1 Orientering d. 17. april 2009:

Torturbødler skal retsforfølges. Det kræver FNs Torturkonvention af de stater, der har ratificeret konventionen.

Og konventionen slår også fast, at en befaling fra en overordnet eller en offentlig myndighed ikke kan bruges til at retfærdiggøre torturbødlers handlinger.

Alligevel valgte præsident Barack Obama i aftes at erklære, at han har i sinde at sikre, at ingen af de CIA-agenter, der i god tro fulgte Bush-administrationens retningslinier og på den baggrund torturerede fanger under afhøringer, bliver retsforfulgt for deres handlinger.

Det gjorde Barack Obama samtidig med, at han offentliggjorde 4 juridiske notater. Notater, der i præcise detaljer beskriver de forhørsmetoder som under Bush-regeringen blev anvendt af forhørsagenter hos CIA mod terrormistænkte.

Det er blandt andet forhørsmetoder som waterboarding, simuleret drukning, og stresspositioner, som notaterne giver grønt lys for.

Interview med Orienterings retspolitiske fagmedarbejder, Jesper Tynell, der har haft lejlighed til at kigge notaterne igennem.

Barach Obama freder tortur-agenter (DR Online)  -

Det er der ikke meget forandring over.

Det er med andre ord samme lort - bare i en anden indpakning.

Så håber jeg at en eller anden sydeuropæisk advokat får større held med at bure både George W. Bush, Tony Blair & Anders Fogh Rasmussen inde for deres meddelagtighed i disses overgreb samt de tusindevis af Irakere, som mistede livet under Irak-krigen 2003.

De er i mine øjne krigsforbrydere, som startede en folkeretsstridige angrebskrig imod Irak. Desværre kan de ikke stilles for den internationale krigsforbryderdomstol. Irak er nemlig ikke med i den & så kan der ikke rejses tiltale.

Det må ændres.