You are here

ATP tjener på Nej til dansk deltagelse af Euroen

Pensionsgiganten ATP fik et underskud på knap 26 milliarder kr. i 2008, men har fået stor hjælp af Nationalbanken.

Der blev efterfølgende udstedt langt flere af de nye 30-årige statsobligationer end de fleste havde ventet, så der nu er udstedt 87,5 milliarder kr. i den nye obligation. Heraf ligger over halvdelen, 50 milliarder kr., hos ATP i Hillerød.

Ifølge Berlingske Business' oplysninger var ATP i tæt dialog med Nationalbanken, inden det blev meddelt, at de nye obligationer skulle udstedes. Og ved at udstede obligationerne kunne ATP også hjælpe Nationalbanken. Pensionskassen har nemlig købt meget langtløbende renteinstumenter i euro-zonen af den simple grund, at der ikke var mulighed for at gøre det i Danmark. Og ved at sælge de udenlandske instrumenter kunne ATP veksle 80 milliarder kr. i fremmed valuta til danske kr., hvilket alt andet lige var positivt for den danske krone.

Ved nu at eje danske 30-årige statsobligationer har ATP fjernet noget af den risiko, der hidtil har været ved at have investeringer i euro, og samtidig får ATP en højere rente og lavere finansieringsudgifter på at eje statsobligationerne, sammenlignet med de finansielle instrumenter man tidligere havde for at sikre de fremtidige udbetalinger.

ATP og Nationalbanken hjælper hinanden (Berlingske Business.dk) (5. februar 2009)

Finanskrisen har ganske uventet givet euro-modstanderne en appelsin i turbanen. Jeg måtte selv lige knibe mig en ekstra gang i armen og nærlæse det endnu en gang.

Men det er sandt. Din pensionsopsparing hos ATP har godt af det Nej til Euroen, som folkeafstemningen i 2000 viste.