You are here

EU-plat på finanskrisen

spørgsmålstegn ved euroenEuroen kom på dagsordenen, da medlem af EU-parlamentet Søren Søndergaard aflagde sin parlamentariske beretning i dag på Folkebevægelsen mod EUs landsmøde i Roslev. Men stik modsat kollegerne Dan Jørgensen (A) og Karin Riis-Jørgensen (V) mener Søren ikke, at den aktuelle finanskrise er nogen grund til at indføre euroen.

- En lang række EU-tilhængere, heriblandt ministre, har spillet plat på finanskrisen. De påstår, at Danmark vil tjene på at være med i euroen. Det de ikke nævner er prisen for at deltage i euroen. Eksempelvis situationer hvor renteniveauet ikke passer til dansk økonomi og begrænsning af vores finanspolitiske frihed, udtaler Søren Søndergaard og tilføjer:

- I disse tider hvor vi oplever en global finans- og begyndende økonomisk krise er det vigtigt, at et land har flest mulige økonomisk-politiske redskaber til at styre sin økonomi med – både alene og i samarbejde med andre lande.

- Danmark har en højere beskæftigelse end de fleste Eurolande. Ligeledes har Danmark bl.a. overskud på betalingsbalancen, overskud på de offentlige finanser og udlandsgælden er begrænset. Alle disse forhold gør at Danmark står med et andet udgangspunkt.

Dog, skulle krisen for alvor komme til Danmark med bl.a. stigende arbejdsløshed – så anbefaler Folkebevægelsen mod EU at Danmark bruger den frihed som vores undtagelse i forhold til ØMU'ens 3. fase giver os. Det betyder, at vi skal føre en jobskabende politik uden hensynstagen til EUs rigide konvergenskrav, der i krisetider direkte er kriseforstærkende, slår Søren Søndergaard fast.

Fundet her:

[EU-plat på finanskrisen (Folkebevægelsen mod EU)] (25. oktober 2008)

Dan Jørgensen (A) og Karin Riis-Jørgensen (V) sidder begge i Europa-parlamentet. Dan Jørgensen er spidskandidat for Socialdemokraterne. Karin Riis-Jørgensen genopstiller ikke.