You are here

Politiet. Statsmagtens forlængede arm: 43 anholdt ved tåregasfyldt Luk Lejren demonstration ved Sandholmlejren

Politiet har anholdt 43 personer ved en stor demonstration foran Sandholmlejren i Nordsjælland. Aktionen Luk Lejren havde samlet flere hundrede demonstranter med det formål at "lukke lejren ved at åbne den", som aktivisterne selv formulerede det.

43 anholdt ved tåregasfyldt demonstration (DR Online)

Politiet. Statsmagtens forlængede arm.

Man så det i Sydafrika under apartheid regimet ført an af Nelson Mandela. Man så det i sydsstaterne i USA i 1960'erne, hvor afrika-amerikanere under ledelse af Martin Luther King jr. blev anholdt for at protestere fredeligt imod race-adskillelse. Og man så det i Indien, da Mahatma Gandhi kæmpede en ikke-voldelig civil ulydighed imod det britiske overherdømme over kolonien. Det gælder for alle tre nævnte mænd, at de har været i fængsel for deres protester. At blive fængslet for at demonstrere for bedre forhold er altså mere eller mindre en hædersbevisning. Ja, det er nærmest en forudsætning for forandring.

Historisk set har politiet altid en meget hård fremfærd over for demonstranter, når de går imod den gængse politiske vedtagne norm.

Men det bør ikke afskrække demonstranterne fra at protestere ved brug af civil ulydighed.

Hverken idag eller i fremtiden !

Demokratiet starter med dig selv først og fremmest. En ulyst til at deltage i det svækker demokratiet og giver plads for nedrige politiske tiltag som eksempelvis starthjælpen & 24-års reglen.