You are here

Luk Lejren-demonstration er slut

Efter flere gange at have bombarderet demonstranter med tåregas, har politiet trængt demonstranter væk fra Sandholm-lejren.

Luk Lejrens talsmand siger dog, at op mod 50 aktivister har været inde i lejren.

Samtidig får journalister i dag ikke lov til at komme ind på Sandholm-lejrens område, ligesom der er etableret flyveforbud over lejren for at undgå TV 2 News' nyhedshelikopter, ifølge politiets talsmand så pressen og befolkningen ikke kan følge med i, hvad der sker.

Luk Lejren-demonstration er slut (Politiken.dk)

Politiet har blandt andet kørt ind i demonstranter, siger aktionsgruppen 'Luk Lejren', som demonstrerer ved Sandholm-lejren.

Luk Lejren: Politiet har været ekstremt voldsomt (Politiken.dk)

Forsamlingsfriheden er garanteret i Grundloven:

Grundlovens § 79
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Grundlovens § 80
Ved opløb må den væbnede magt, når den ikke angribes, kun skride ind, efter at mængden tre gange i kongens og lovens navn forgæves er opfordret til at skilles.
Kilde: Grundloven af 1953 på ft.dk

I praksis er paragraf 79 dog delvis saborteret af et bureaukratisk krav om, at man skal anmelde alle former for demonstrationer til det lokale politiet før den finder sted. Ellers er den "ulovlig". Men Grundloven siger helt klart noget andet !

Og nu mener politiet, at det som bliver betegnet som den 4. statsmagt udover de lovgivende, dømmende og udøvende magter skal begrænses i sin evne til at holde et vågent øje med politiet og dens fremfærd.

Det bør være et alvorligt tegn for alle på en tendens hos magten om at ville indskrænke demokratiet ved stille og roligt at begrænse mulighederne for at holde et vågent øje med statsmagten og dens udfoldelse.

Alt sammen under dække af et større hensyn. Men realiteten er en begrænsning af den enkelte borgers mulighed for at ytre sig på alle lovlige måder.

Vidste du f.eks. at det er kutyme idag for politiet, at videoovervåge alle demonstrationer ? Det sker med den begrundelse, at man så i efterforskningsøjemed har et redskab til at identificere deltagerne i fald demonstrationen udarter sig til det voldelige. Det blev indført som en rutine allerede før den 11. september 2001 i Danmark.

Men hvem holder øje med, at politiet ikke misbruger disse videoer og gemmer dem i strid med lovgivningen for at opbygge et register over demonstranter ?

En sund skepsis over for statsmagten og muligheden for at holde et vågent øje med dens handlinger kendetegner et rigtigt demokrati. Det er en del af forudsætningen for, at misbrug ikke kan foregå i ret lang tid. Og at embedsmisbrug altid kommer for en dag og ikke bliver skjult bag et slør af andre højere hensyn.