You are here

Politikernes troværdighed købes for skatteydernes penge

Journalisten Naomi Klein talte på et møde på Chicago unitversitet om, at finanskrisen 2008 bør være for neo-liberalisterne hvad murens fald var for kommunisme i en tale bragt i Democracy Now d. 6. oktober 2008.

Talen var i anledning af at Chicago universitet vil danne et institut bygget over Milton Friedmans ideologiske ophav. Hun var inviteret af en del af fakultetet, som er imod centret.

Milton Friedman er en del af tanken bag ved den økonomiske monetære union baseret på monetarismen for at sikre prisstabilitet. Milton Friedman var dog kritisk over for euroen, da han ikke mente at så forskellige lande som EU-landene kunne sikre ensartede økonomier.

http://retsundtagelse.dk/wiki/index.php/Milton_Friedman

Denne billedfremvisning fortæller i kortform om den amerikanske "redningsplan" til 700 Mia. dollars: Realiteten bag den amerikanske krisepakke på US 700 $

Hvis de 700 Mia. dollars gik til låntagerne af de lavtforrentede lån, kunne den 1 mio. tvangsauktionstruede få 700.000 dollars hver til at tilbagebetale lån. Sidste år blev 680.000 hjem tvangsauktioneret med et tab på 50.000 dollars i gennemsnit for bankerne. Hvis redningsplanen alene gik til de tidligere ejere ville det være over 1 mio. dollars per hjem.

Den amerikanske finansminister Henry Paulson var tidligere ansat i Goldman Sachs. AIG blev reddet med en 85 Mia. dollars redningsplan før "redningsplanen" efter et møde imellem Henry Paulson, Føderal reservebankchef Ben Bernanke & Lloyd C. Blankfein chef for Goldman Sachs. Goldman Sachs blev dermed reddet fra at skulle betale i omegnen af 20 Mia. dollars på forsikringer af pantebrevslån.

Politikerne & økonomerne praktiserer ikke det, de har prædiket de sidste mange år ! Istedet begår de bankrøveri af skatteydernes penge for at redde banksektoren. I 2000, da It boblen sprang hjalp ingen stater.

Hvorfor er banksektoren så speciel at staten skal garantere dens overlevelse ?

Banksektoren er som enhver anden sektor i markedsøkonomien.

Desværre tror jeg ikke lige på en opvågnen blandt politikerne. De nuværende er den største hæmsko, da de hjernedødt har presset på for ubegrænssede liberaliseringer af kapitalbevægelserne de sidste mange år.

Et skifte væk fra den linje vil være en indrømmelse af en fejlslagen tankegang og en så stor bitter pille vil ingen af dem sluge. Hele fundamentet for deres politiske troværdighed ville lide et knæk og det er en stor del af årsagen til politikernes engagement for at redde banksektoren.

Taberne bliver igen de små og mange skatteydere verdenen over.

Den danske finanspakke kommer til at koste skatteyderne fra dag 1 igennem fradrag hos bankerne. Der er vel ingen, som tror at bankerne vil vise samfundssind og storsindet vil undlade at afskrive tabene ? !

Grådigheden er ikke forsvundet. Dens afkast bliver bare mindre som følge af finanskrisen.

Skrevet på Ørskovs blog om Finanskrise: Chefredaktørens bedste links (blog.politiken.dk)

Afventer godkendelse